Mobilierul italian in perioada renasterii

In perioada renasterii, care precede capitalismul,exista o gandire economica prin care se urmarea dezvoltarea sociala, dezvoltarea tehnica. In Europa apar breslele meseriasilor, se dezvolta orasele independente, se dezvolta domenii ca metalurgia, comertul, transporturile, sistemul bancar, santierele navale, manufactura si tiparele. In acesta perioada este descoperita si America si astfel apar noi materii prime . Renasterea este impartita in trei perioade : renasterea timpurie(sec 14), renasterea(sec 15) si renasterea tarzie(sec16)

In aceasta perioada in restul Europei se contureaza stilul gothic care reprezenta simtamintele acelor popoare care l-au creat, dar Italia nu accepta acest stil deoarece il considera grotesc si continua sa reia permanent ceea ce romanii au creat. In perioada renasterii sunt descoperite adevarate genii creatoare cum ar fi Michelangelo, Boticelli. In orasul Florenta, care devine un adevarat centru motric al Italiei, familia Medici isi pune amprenta asupra arhitecturii doarece  dorea sa schimbe infatisarea orasului. Aceste constructii costituie adevarate bijuterii ale arhitecturii care impresioneaza si in zilele noastre.

Ca urmare si mobilierul este adaptat noilor cerinte si gusturi, calitatea mobilei a devenit din ce in ce mai buna, datorata tehnicilor îmbunătăţite de prelucrare şi decorare a lemnului. Tot in aceasta perioada apra solutii constructive noi, cum ar fi imbinarea in 45 de grade, cepurile in forma de coada de randunica ascunse, usa cu tablie ceea ce asigura o prelucrare si ornare net superioara. Ornamentul din perioada renasterii italiene este bogat, complex, ceea ce asigura mobilierului o estetica deosebita.

Mobilierul italian specific Renasterii este foarte diversificat.

Lada are un soclu mare si un capac masiv care este sculptat pe contur, de obicei, cu emblema familiei.

Mobilierul italian de sezut este format din scaune si  canapele. Scaunele sunt tapitate dar si netapitate. Cele tapitate sau cu perna lasa libera structura din lemn care este gandita bine in ceea ce priveste forma si decorarea. Fixarea tapiteriei se face cu cuie din bronz, alama sau aur. Canapelele pastreaza linia canapelelor romane executate in forma de banca, dar cu un ornament mult mai bogat.

Masa este in stilul celor romane, are piciorele strunjite care sunt legate prin traverse.

Dulapul este format din doua corpuri distincte, cu centura dintre ele sculptata. Are 4 usi, doua superioare si doua inferioare iar elementele verticale cum ar fi pilaştrii, semi-atlanţii şi semicatiatidele sun masive si puternic decorate.

Bufetul este scund are doua usi, connstuite ca rama cu taplie, picioarele gen laba de leu.

Ca specii de lemn utilizate in perioada renasterii italiene avem nucul, plopul, pinul, stejarul, frasinul, paltinul si bradul

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *